Eşti dependent de UV?
Iradierea constantă cu raze UV cauzează o dependenţă similară cu cea a heroinei.
Mii de oameni invadează plajele în fiecare vară în ciuda faptului că sunt conştienţi de riscul cancerului de piele. Vara trecută în urma unui studiu s-a constatat că organismul expus la razele UV produce endorfină care este responsabil pentru senzaţia de plăcere, care cauzează o dependenţa fizică asemănătoare cu cea a heroinei sau a drogurilor. Rezultatul explică dorinţa instinctivă a oamenilor de a se expune la soare în ciuda faptului că sunt conştienţi de riscurile de sănătate implicate.
“Această informaţie are rolul de a educa şi de a tempera dorinţa oamenilor de a se expune excesiv la soare şi de a încetini răspândirea cancerului de piele şi procesul de îmbătrânire a pielii.” Spune autorul studiului Prof.Dr. David Fisher de la Spitalul General din Massachusetts şi Harvard Medical School. “Descoperirile sugerează că decizia noastră de a proteja pielea noastră şi pielea copiilor noştri necesită mai degrabă un efort conştient, decât o pasivitate periculoasă.”
Cancerul de piele este forma cea mai răspândită de cancer din SUA, iar comportamentul “heliolitic” este un factor de risc major. “Helioliticii” sunt conştienţi de riscurile clinice, dar mecanismele care stau la baza unei astfel de dependenţe sunt neclare. Cheia este că radiaţia UV stimulează producţia de endorfină, care activează receptorii opioizi, reducând astfel durerea în acelaşi mod ca şi analgezicele, morfina şi heroina.
În acest studiu Fisher şi echipa sa au examinat dacă prin acest mecanism poate deveni cineva dependent de razele UV. Au expus razelor UV şoareci epilaţi timp de 6 săptămâni şi au constatat că într-o săptămâna a crescut nivelul endorfinei din sânge. După 6 săptămâni de experimente li s-a administrat medicamente pentru blocarea receptorilor opioizi, cauzându-le simptome de sevraj, tremurături şi clănţănit de dinţi. Ca urmare şoarecii expuşi razelor UV au evitat locurile unde li s-a administrat medicamentul, sugerând că expunerea cronică la razele UV produce dependenţă fizică şi comportament de dependenţă.
“Este surprinzător faptul că suntem programaţi să devenim dependenţi de ceva atât de periculos ca radiaţiile UV, care este cel mai comun cancerigen din lume,” spune Fisher. “Noi bănuim că explicaţia vine de la faptul că razele UV contribuie la sinteza vitaminei D în piele. Cu toate acestea, în zilele noastre, există surse mult mai sigure şi de încredere de vitamina D, fără risc cancerigen. Deci evitarea soarelui ca sursă de vitamina D este cu adevărat sănătos.”
Cele mai multe dintre geamurile auto şi clădiri filtrează doar într-o mică parte razele UV dăunătoare. Protejează-ţi familia şi pe tine utilizând folia LLumar pe maşina ta, acasă şi la birou, cu o protecţie minimă de performanţă UV de 99%.